In Mol is dinsdag een nieuw gebouw geopend op de site van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). Pronkstuk van het gebouw is een nieuwe noodplankamer, een crisiscel waarin veilig overlegd en gecoördineerd kan worden in het geval van een incident.
Het nieuwe EME-gebouw huisvest drie diensten: de medische dienst, de dienst lageradioactiviteitsmetingen en de noodplankamer. Volgens de directeur-generaal van het SCK, Eric van Walle, was een nieuwbouw nodig om een nijpend tekort aan ruimte en moderne installaties op te lossen.
De nieuwe noodplankamer vervangt de vorige crisiscel die al sinds 1958 in gebruik was. In een raamloze, luchtdichte ruimte zitten verschillende actoren samen om te overleggen bij een nucleair incident. "Uit de periodieke veiligheidsevaluatie bleek dat de huidige noodplankamer aan vernieuwing toe was", zegt Fernand Vermeersch, hoofd van de Interne Dienst voor Preventie.
In tegenstelling tot de vorige kamer zitten alle leden niet langer in één grote ruimte, maar zijn er verschillende van elkaar afgeschermde lokalen om de concentratie bij een crisis te bevorderen. In de noodplankamer zitten bij incidenten tien à twintig personen, van directieleden tot receptionisten en de cel radiologische impact. Tot een echte crisis kwam het in de vorige noodplankamer n og nooit, maar ze wordt wel regelmatig gebruikt bij oefeningen.
Op de medische dienst in het gebouw komen alle werknemers van het SCK, VITO en Belgoprocess langs voor een jaarlijks onderzoek. Naast die 1.700 mensen levert de dienst ook geschiktheidsverklaringen af voor ongeveer hetzelfde aantal externen die in de gecontroleerde zones komen werken.
De dienst lageradioactiviteitsmetingen onderzoekt stalen op radioactieve straling. Dat kunnen bodem- of waterstalen zijn, maar ook andere zaken zoals voedsel. De lozingen van bedrijven die werken met radioactiviteit worden er getest, om te controleren dat de toegestane limieten niet overschreden worden. In de daartoe bestemde 'telkamer' is plaats gemaakt voor meer meetapparatuur, zodat er meer stalen tegelijkertijd onderzocht kunnen worden.
Ook Frank Hardeman, directeur-generaal van de nucleaire waakhond FANC was bij de opening van het nieuwe gebouw. "Met de ingebruikname van deze noodplankamer zet het SCK een belangrijke stap in het moderniseren van zijn infrastructuur voor crisisbeheer," zegt hij. "Dankzij deze infrastructuur kan het SCK zijn wettelijke verplichtingen omtrent veiligheid ook in noodsituaties beter nakomen."
Het SCK voert onderzoek naar de veiligheid van nucleaire installaties, het beheer van radioactief afval en de bescherming van mens en milieu tegen straling. Er werken ruim 800 mensen. (Belga)